Skip to main content

Winkelen is leuk, maar je weet altijd hoe het eindigt: in de rij voor de kassa. Bij de kledingwinkel, supermarkt, schoenenzaak, bioscoop, drogist tot aan de loempia tent en zelfs je favoriete kroeg. Als je eindelijk aan de beurt bent maak je een ongemakkelijk praatje met de kassamedewerker om aan te geven dat je graag wilt pinnen (ook als je bij de pinkassa staat vertellen we dit nog graag). Nadat je uitgevogeld heb of je kaart aan de onderkant, bovenkant, zijkant er doorheen moet sliden of hem er gewoon op moet leggen ben je weer eventjes verder. Natuurlijk doet de pinmachine het niet in één keer dus schiet jij weer in de stress of je wel genoeg op je betaalrekening hebt staan om nog een gênant fiasco te voorkomen. Maar goed, het is beter dan contant betalen en de keuze moeten maken of je die 20, 10 en 5 cent er extra bijgeeft of niet.

De kassa is al jaren onhandig, ongemakkelijk en onvriendelijk. Dit kan toch anders? Denk jij mee? Heb jij een mening, gedachtegang of briljante ingeving? Reageer op de vragen hieronder! Samen met jou denken we na over de toekomst van de kassa.

waarom gebruiken we nog een kassa
betalen bij kassa

Wat is jouw mening?

Klik op de onderstaande vragen en reageer nu!

Geschiedenis van de kassa

Waar denk jij dat de eerste kassa is uitgevonden? In een kledingwinkel? In een supermarkt? Allebei fout. De eerste kassa is uitgevonden in een bar!

James Ritty, eigenaar van een bar in Ohio, reisde in 1878 met een boot. Op deze boot bevond zich een apparaat dat het aantal omwentelingen van de scheepsschroef bijhield. James was hierdoor geïntrigeerd en ging aan de slag om zo’n machine voor de betalingen van zijn klanten te maken. Na een tijd is dit gelukt en kreeg het nieuwe apparaat de fantastische naam: ‘Ritty’s integere kassamedewerker’. De verkoop ervan liep stroef waardoor Ritty uiteindelijk zijn fabriek verkocht aan een bedrijf welke het apparaat hernoemde naar ‘National Cash Register’. De NCS bestaat vandaag de dag nog steeds.

 

Het apparaat was de eerste machine die het totaalbedrag berekende. De kassa maakt een geluid voordat deze open gaat zodat de winkeleigenaar precies wist wanneer er een transactie gemaakt werd. Later kwam de toevoeging van een rol papier (lees: het bonnetje) zodat de eigenaar de verkopen kon bijhouden en klanten niet ten onrechte om meer wisselgeld konden vragen.

Tijdlijn in de kassa evolutie:

1906: John Kettering produceerde de eerste mechanische kassa

1973: Meerdere kassa’s konden met elkaar verbonden worden

1974: De barcodescanner werd toegevoegd

1986: De eerste kassa met touchscreen verscheen

21e eeuw: Kassa’s werken nu veelal in ‘de cloud’. Niet fysiek meer maar vanaf een systeem wordt de kassa beheert.

betalen bij kassa

Filmpje erbij!

Video

Een verhaal heeft altijd meerdere kanten. Video's voor jouw beeldvorming.

  • Next ProjectWinkelverkopers zijn overbodig