Skip to main content

Ken je dat, in de hoek van de winkel staan twee verkoopsters te beppen over hun afwezige collega. Of deze; je bent nog geen stap in de winkel en er stormt al een over enthousiaste verkoper op je af en blijft in je nek hangen. Ongevraagd advies over het perfecte bankstel of die ene geweldige fiets voor jou. Zijn ze er nog, verkopers die jou eerst leren kennen. Weten waar je behoefte ligt. Of is dat niet nodig, want je hebt allang zelf alle informatie vergaard? Verkoopmedewerkers zijn overbodig, of vind jij van niet?

Heb jij een mening, gedachtegang of briljante ingeving? Reageer op de vragen hieronder! Samen met jou optimaliseren wij de rol van de verkopers en vergroten we het plezier bij de consument.

Wat is jouw mening?

Klik op de onderstaande vragen en reageer nu!

Geschiedenis van de verkoper

 

Een verkoper of verkoopster is een persoon die, veelal in dienst en/of uit naam van een winkel of een ander bedrijf, producten of diensten probeert te verkopen aan een consument of bedrijf (aldus Wikipedia).

We nemen een duik in de geschiedenis van de verkoper en reizen terug in tijd, naar de Middeleeuwen. Door de opkomst van steden ontstond er ook ambacht en handel. Neem als voorbeeld de marskramer: deze ging van boerderijen naar markten om zijn handel aan te bieden. Maar een echte verkoper was de marskramer nog niet.

Daarvoor moeten we een sprong maken naar de industriële revolutie. In deze tijd werden er voor het eerst stelselmatig meer producten geproduceerd dan er vraag naar was. Het verkopen van producten werd ineens veel moeilijker, dus.. waren er verkopers nodig.

De volgende belangrijke stap werd gezet door de Amerikaan Henry Patterson. Henry richtte in 1893 een school op voor verkoop waar hij verkooptechnieken leerde. Ook in de wetenschap was er interesse voor de verkoop. Een voorbeeld hiervan is de eerste wetenschappelijke publicatie over verkoop in 1913.

In Nederland ontstond de interesse wat later. Omdat Nederland eerst aan de wederopbouw moest werken was er op veel markten nog steeds meer vraag dan aanbod. Rond 1960 veranderde dit en werd de verkoop als volwaardig leervak gezien. Naarmate de tijd vorderde maakte de productgerichtheid van verkopers plaats voor de klantgerichtheid

Er kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen passieve en actieve verkopers. Het verschil zit in de initiatiefnemer. Bij een passieve verkoper neemt de consument het initiatief en komt de verkoper vooral kijken bij het afrekenen en de winkelvoorraad. Bij een actieve verkoop komt het initiatief van de verkoper.

Heb jij een briljante ingeving of creatief idee hoe we anders met de verkopers in de winkel kunnen omgaan? Geef je reactie onder één van de drie onderstaande vragen. Heb jij een innovatief idee? Wie weet wordt jouw idee dan echt in productie genomen en in retail doorgevoerd.

Start je ontdekkingstocht in retail: hoe zie jij de toekomst van de winkelverkoper.

betalen bij kassa

Filmpje erbij!

Video

Een verhaal heeft altijd meerdere kanten. Video's voor jouw beeldvorming.

  • Previous ProjectEen kassa is ouderwets

  • Next ProjectDe kledinghanger is niet meer van deze tijd en uit de mode